Flickr
StoryEditor

Ruky sú zrkadlom toho, čo chytáme. Pozor na choroby

09.06.2016, 00:00

Učíme sa to odmalička. Napriek tomu to nie vždy dodržiavame. Základom osobnej hygieny je umývanie rúk. Prečo? Napríklad aj preto, že čisté ruky nás môžu ochrániť pred chrípkou či hepatitídou.

Hygiena rúk v bežnom živote je ponímaná ako súčasť osobnej hygieny. Okrem toho tiež chráni nielen naše zdravie, ale je veľmi dôležitá aj v ambulanciách či v nemocniciach, kde je koncentrácia rôznych mikroorganizmov vysoká. Aj preto na správne umývanie rúk upozornila Univerzitná nemocnica v Bratislave v rámci Svetového dňa hygieny rúk.

Hepatitída aj šigelóza
Mikroorganizmy na našich rukách predstavujú zrkadlo plôch predmetov, ktoré človek chytá v bežnom živote. Je pravdou, že v populácii sa vyskytujú  mikroorganizmy bežne citlivé na liečbu a vzhľadom na dobrý zdravotný a imunitný stav bežného človeka nespôsobujú ochorenia. „Sú však aj také, ktoré môžu zdravie človeka ,rozkývať‘. Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť napríklad ochorenie na vírusovú hepatitídu typu A či šigelózu,“ upozorňuje Elena Lazarová, primárka Oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Význam hygieny rúk v bežnom živote je taktiež veľmi dôležitý v období zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení a chrípky. „Vyvolávatelia týchto ochorení prežívajú v sekréte dýchacích ciest, na plochách a predmetoch a pokiaľ si ruky po kontakte s týmito predmetmi nedostatočne umývame, môžeme sa nakaziť aj bežne kvapôčkovou infekciou,“ vysvetľuje ďalej Lazarová.

Každý odborník potvrdí, že obyčajná voda na umývanie rúk nestačí. Na dôkladné umytie je ideálna kombinácia mydla a dezinfekčného prostriedku. „Miesta na ruke, kde je najviac mikroorganizmov, sú práve tie, na ktoré pri umývaní zväčša zabúdame. Najčastejšie sa usádzajú medzi prstami a v okolí lôžok nechtov,“ vysvetľuje Lazarová.

Najmä u zdravotníkov
Veľmi dôležité je dodržiavanie správnej hygieny rúk u zdravotníkov, najmä u lekárov a sestier. Ruky sú totiž ich najčastejším používaným pracovným nástrojom. Ak nedodržia správne postupy umývania rúk, môže nastať veľký problém. V takom prípade sa totiž zdravotníci môžu stať prenášačmi mikroorganizmov v nemocničnom prostredí. „U zdravotníkov je preferovaná dezinfekcia rúk alkoholovými dezinfekčnými prostriedkami pred umývaním rúk pod tečúcou vodou pomocou tekutého mydla. Pri personáli, kde si to ich výkony vyžadujú, sú nevyhnutné aj rukavice,“ vysvetľuje  Lazarová.

„Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava sa niekoľko rokov zameriava na budovanie systému bezpečnosti pacienta. Hygiena rúk a bariérové ošetrovanie tvorí jeho základný pilier, preto mu venujeme veľkú pozornosť a edukáciou zamestnancov, ale i pacientov sa snažíme tento pilier podporovať,“ hovorí Miroslav Bdžoch, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava. „V našej nemocnici sme ako prví na Slovensku zaviedli systém bezpečnostných ihiel a kanýl, pri ktorých sa výrazne znižuje riziko poranenia personálu a následného možného infikovania,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice.

Mikroorganizmy prežijú na rukách dlhé mesiace
– Klebsiella species – 30 mesiacov
– Pseudomonas aeruginosa – 16 mesiacov
– Escherichia coli – 16 mesiacov
– Staphylococcus aureus – 7 mesiacov
– Acinetobacter spp – 5 mesiacov
Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava


Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže prekaziť prvé rande? 05 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
29. apríl 2024 07:17